Ett bröllop och mängder av äventyr

Då var man äntligen hemma igen, känns riktigt skönt. Jag har ärligt talat saknat mitt rum och speciellt min säng. Åkte nämligen i onsdagsmorgon på ett läger med year 7. Intensivt och händelserikt med mängder av skratt. Vi åkte till ett läger mitt ute i skogen, ett ställe som nu är ett av de vackraste ställen jag har mött på Nya Zeeland. Det var utsikter som man bara ser på vykort och ett maffigt vattenfall 2 minuter ifrån min lilla sovplats. Lägret började med en hajk. Vi skulle gå upp och ner för ett berg med 77 elever (yippie!). Denna tripp tog 4 timmar. Jag hade hand om 10 ungdomar som var riktigt sköna. Vi gjorde oss en egen sång och dansmoves för att hålla energin uppe. Haha, men jag måste säga att det var ganska svårt att peppa ungdomarna när man själv var väldigt trött. Tjatade så mycket på dem att de skulle dricka vatten i värmen så att jag själv glömde bort att dricka. Men det är sådant man lär sig av. Det var en riktigt vacker och rolig tramp. När vi kom tillbaka var det dags för samarbetesövningar. Eleverna är nya på Tuakau Collage och det är väldigt lätt att det blir grupperingar mellan maorierna och de andra vilket jag inte tycker är så bra. Och något som jag verkligen häpnades över var att alla övningar skulle göras i kill- och tjejlag. Jag fick även en chock när lägerledaren såg mig i köket och gav mig hans disk och sa "ja vad bra, det är en kvinna i köket då kan du ta det här och diska åt mig" jag ville ärligt talat först slå honom. Han var helt seriös. Men insåg att jag faktiskt är i en helt ny kultur. De är väldigt efter på den fronten vilket känns obegripligt. Men, men förutom det så var det jättekul. Vi paddlade kajak, klättrade i berg, hoppade simhopp, åkte vattenskidor, hade orientering, lekte lekar och åt i mängder etc etc etc. Övningarna höll även på under torsdagen, men jag och Steinar (utbytesstudent från Island) fick lov att gå trampen igen för att ta fotografier. Snacka om att jag kände mig hurtig efter 4 timmars promenad igen, upp och ner upp och ner. På kvällarna var eleverna såklart jättebusiga. Men en av ledarna hade fortfarande tillräckligt mycket energi för att ta ut eleverna på en springtur eller dra ut hela madrassen så att de fick sova ute. Ojojoj säger jag bara, stackars barn. Haha, de slutades viskas och pratas vid 3am första natten och andra natten 1am. Vilket framsteg! Men det var lite kämpigt eftersom att vi var tvungna att gå upp kl 6 varje morgon på springtur med eleverna.
Något som även var nytt för mig var att bli kallad miss. Jag har fortfarande svårt själv att komma ihåg att säga miss och sir i skolan åt mina lärare. Men det sitter så långt inne i eleverna så att de även kallar oss ledare det. Ojoj kändes maffigt. Haha. Meningen med lägret var att de skulle komma närmare varandra - de lyckades. Vi åkte hem på fredagsmorgonen, jag hann knappt hem innan vi var påväg i bilen mot Hamilton och bröllop!
Vi åkte till hotellet och fixade iordning allt inför lördagen. Shoppade det sista som behövdes, men framför allt bara hade en riktigt trevlig kväll men Shannyn (blivande bruden). Jag och Bryana invigde även poolen på hotellet vilket var underbart. På lördagsmorgonen gick vi upp kl 6. Vi började med MCfrukost och sedan börjades nagelfixning, noppra ögonfransar, raka benen etc etc. Allt skulle vara så perfekt som det bara kunde bli. Kl 10 börjades övningarna inför bröllopet om hur allt skulle genomföras. Under tiden hjälpte jag till med alla placeringskort och dukning, snacka om att allt bara kändes perfekt. Stället var toppen. En liten mysig pub ute på landet med en stor och vacker trädgård. Något som också var perfekt var vädret! Strålande sol under hela dagen, det kunde inte bli bättre. Paniken började sättas igång efter övningen. Vi åkte hem för att börja göra oss iordning. Kl 15 skulle vi vara på plats. Vi lyckades. Alla var fixade och klara, och även helt okej lugna. (Imponerande) Vilka toppen tjejer! Allt gick som det skulle och det var väldigt vackert, ett drömbröllop. Dom gick in till en fin sång som de hade hört första gången tillsammans för två år sedan, vilket var vackert och lite annorlunda. Det var god mat, riktigt bra tal och en ljuvlig bröllopstårta! Jag satt bredvid en kille från Wales. Det kändes så häftigt att träffa någon från Europa. Han var på semester i NZ och hans syster kände Shannyn så det var därför han var där. Det var intressant att faktiskt känna ett vi var från samma ställe även om vi pratar olika språk. Jag börjar se allt lite bättre framför mig och förstår nu att vi européer faktiskt är nära varandra. Närmaste stället från Nya Zeeland är Australien, men det går inte att jämföra om man ser hur nära alla länder är i Europa. Jag börjar se allt med större perspektiv. Kanske börjar jag mogna som AFS säger, hmm inget för mig. Kommer alltid vara lika barnslig! Dagen gick väldigt fort och helt plötsligt var det natta. Ett perfekt bröllop, och en perfekt värdfamilj.
Det har varit mycket förberedelser inför bröllopet så nu alla är väldigt trötta. Vi är äntligen hemma igen nu efter allt, och jag är äntligen i min säng! Imorgon börjar en ny vecka med nya äventyr. Nästa helg ska jag på läger med AFS upp i norr någonstans. Det ska bli kul, även om jag innerst inne längtar efter en helg hemma i tvsoffan, haha. Men är det fullt upp så är det. Allt är så underbart roligt så jag ska verkligen inte klaga. Jag trivs verkligen toppenbra. Nu ska jag sova, men vi hörs snart igen.
Kärlek från mig xoxo
Matilda

Ny vecka, nya äventyr!

Hey alla godingar, då var det dags igen!
Imorgon ska jag åka på läger. Det är ett läger med skolan där vi ska paddla kajak, bestiga berg och allt annat inom friluftslivet. Det ska bli riktigt kul. Lägret är ifrån onsdag-fredag och vi kommer åka upp i norr någonstans. Det är alltid lika spännande att träffa nya människor och en ny miljö. Jag har precis packat klart, vardringskängorna och kakorna är med, så jag antar att jag kommer klara mig alldeles utmärkt. När jag kommer hem på fredag bär det av till Hamilton på en gång. Det är nämligen den här helgen som det är bröllop! Det ska bli så kul! Vi åker upp på fredag och har lite fotografering, men annars bara mys på hotellet. På lördagsmorgon börjar övningarna i kyrkan. Sedan ska vi fixa iordning oss. (Jag har köpt en jättefin vitklänning med ett band i midjan som matchar bruden och tärnorna) Klockan 15.15 smäller det. Dom kommer bli ett så fint par. Det är min värdsyster Shannen och hennes kille Mark som ska gifta sig för dom som inte vet. Sedan bär det av hem på söndagsmorgon igen. Även då med en helt ny vecka framför mig med nya äventyr.
Förra helgen var också fantastisk. Det började med Niahs 1 års kalas på lördagsmorgonen. Hon hade barbecue i trädgården med alla hennes bebiskomisar. Så sött. Vi gjorde minihamburgare och minivarmkorv etc. Haha och när tårtan kom ut till dom så var det som på film. Niah fick börja med att försöka blåsa ut ljuset och sedan började hon på en gång att kladda med händerna och ansiktet rakt ner i tårtan. Det väldigt gulligt även om det låg mycket jobb bakom den, det var ju trots allt hennes första födelsedag. Vi åkte hem för att göra iordning oss för HENSNIGHT. Snacka om en galen och rolig kväll. Det började med massa olika lekar/spel. Det var min familj och 5 av Shannens bästa vänner som hade planerat kvällen. Vi hade klätt ut oss och vi spökade såklart ut henne också. Efter själva förfesten drog vi vidare till en bar i närheten där vi hade ett långbord och en massa roliga överraskningar på gång. Hon var tvungen att göra olika uppdrag och det var vi som bestämde vart gränsen skulle gå. Hehe, snacka om farligt. Nej då, det var helt klart en mycket lyckad kväll. Vi åt gott och dansade hela natten lång. Mama Kas hade planerat så att polisen skulle komma och arrestera Mark från den puben han var på för att föra honom till Riva (där vi var) på natten. Även det blev mycket lyckat. Jag tror att de båda är mycket förberedda för ett stort och pampigt bröllop nu!
På söndagen var vi väldigt trötta...men såklart så hade vi planer redan 11.00 en halvtimme härifrån. Det var AFS som hade anordnat så att man kunde lära sig att åka vattenskidor. Och vet ni vad, jag lyckades! Till en början var jag väldigt rädd. Jag har bara hört historier om när pappa aldrig lyckades komma upp på skidorna. Haha. Men med modet i mig så klarade jag det steg för steg. Vilken känsla! Det var riktigt kul. Det var även kul att möta alla studenter igen, jag tror att vi kan bli ett bra gäng.
Nu är det snart natta här och jag ska sova för att vara pigg och alert inför lägret imorgon. Och för er som är intresserade så är jag inte arg längre för mitt bankkort fungerar, är det inte helt fantastiskt?!
Jag har det toppen bra och börjar ärligt talat få det svårt med svenskan... men jag ser det som ett gott tecken!
Det är riktigt kul att inse att man börjar förstå riktiga sammanhang i engelskan nu, och man kan börja göra sig förstådd på riktigt. Det är även väldigt varmt och skönt. Så jag ser fram emot alla vackra vattenfall och beaches som vi ska få bada vid under lägret. Ni ska veta att Nya Zeeland is the place!!!
Hoppas alla mår bra! Vi hörs snart igen,
LOVE xxx
/Matilda

En lyckad Valentine's Day

Hej!
Festen i lördags var riktigt lyckad. Lite väl mycket drama ibland, men det var kul. Vissa stunder kändes det som att man var med i en amerikansk film, då den bitchiga cheerleadingtjejen hamnar i catfight med nörden, haha. Men det var kul. Allt är så nytt här så jag njuter till och från nästan varje dag av alla nya intryck och människor. Eftersom att festen var från 8pm - 4am kan man ta för givet att jag var ganska trött på söndagen. Hippie marknaden var också cool, det kändes verkligen som att vara med i en film. Jag vågade dock inte gå in i alla husvagnar, vissa såg så skumma ut.
Under söndagen så pratade jag och Bryana mycket och insåg att vi bara var tvunga att göra något riktigt mysigt på alla hjärtans dag. Vilket vi också gjorde. När vi kom hem från skolan så bakade jag en extra fet och kladdig kladdkaka (svenskt recept!). Vi åkte och köpte hårinpackning, ansiktsmasker och hyrde film. Sedan skrev vi ut en massa lovehearts och satte upp överallt i hela tv-rummet, så mysigt! När mamma Kas kom hem hade vi girlsnight med snabbmat, kladdkaka, skönhet och film! En toppen kväll helt enkelt!
Nu är det mitt i veckan igen, allt känns väldigt bra. Alla mina kurser är bra och jag trivs med mina vänner här. På tisdag ska jag kanske även börja i golflaget på skolan, vilket leder till ännu fler vänner och ny miljö, det är häftigt när man inser hur många möjligheter det finns överallt. Idag hade jag min första sånglektion, det var häftigt. Jag har aldrig riktigt tagit lektioner innan så det ska bli kul. Annas är det bara en helt vanlig vecka. På lördag så ska jag först på 1 års kalas. Niah (min äldsta värdsysters barn) ska ha sitt första kalas. På kvällen ska jag på hensnight (möhippa). Min äldsta värdsyster Shannen ska nämligen gifta sig helgen efter. Oj oj oj så mycket kul jag har framför mig! På onsdag ska jag åka på ett läger som är från onsdag - fredag. Och sen är bröllopet den helgen, WOW säger jag bara. Det kommer bli så kul.
Nu ska jag gå ut och springa. Jag är så ARG på grund av att mitt bankkort aldrig fungerar, så nu ska jag få ur mig lite känslor och bara njuta av att jag har varit så hurtig sen. Haha.
Hoppas alla mår riktigt bra! Vi hörs snart igen.
Puss&puss
/ Matilda

Födelsedagar, cheerleading och hippies!

Hej gott folk!
Hoppas ni mår bra, även om det är snöstorm i Sverige! (här har det varit ca 25 grader och sol fyra dagar i rad nu...) bara så att ni vet.
I torsdags fyllde min värdmamma år. Jag hade fri sista period på skolan så jag gick hem och städade huset. Sedan kom Bryana och Deon hem från skolan och vi började göra 6 pizzor, pasta och baka tårta! De ni, vi höll nämligen på att ordna en överraskningsfest för mama Kas. Det var toppen kul. Vi hade ca 2 1/2 timma på oss, och vi lyckades! Vi gjorde även en jättefin grattis skylt som vi satte upp på väggen. Familjens kompisar och storasyster med familj kom hit. Kas visste ingenting, hon trodde att vi skulle ut och äta kina mat när hon kom hem. Vi gömde oss när hon kom, snacka om suprise! Och snacka om att hon blev lycklig! Det var en mycket bra och uppskattad kväll. 5 av 5 poäng för det!
Igår var jag på min första cheerleading lektion (ja, ni hörde rätt, Matilda Sköld ska gå i cheerleading!). Läraren är underbar, han är jätteduktig och tar hand om alla så bra så. För det är ju inte allt för enkelt när man är ny. Jag skulle gå ner i brygga och flippa över, hmm men med lite hjälp om rätt teknik så gjorde jag det faktiskt! IMPONERANDE. Mina ben är alldeles möra idag, jag älskar den känslan!
Ikväll så ska jag på en stor fest med 400 personer. Alla i year 12 & 13 från skolan ska dit, och även folk från en skola som ligger i byn bredvid. Det ska bli kul! Det är rugbylaget som anordnar den för att  få ihop pengar för att kunna åka ut i Europa och tävla. Men först så ska jag och mama Kas på en marknad eller liknande idag. Det är 40 husvagnar med hippies som åker runt på Nya Zeeland 365 dagar om året och stannar i olika städer varje helg, och denna helgen är dom här i närheten! De kan spå i ens händer, och de säljer naturprylar som hemmagjord tvål mm. Det ska bli spännande!
Hoppas alla mår bra! Vi hörs snart igen.
Puss&puss

Hej kära vänner, släkt och familj!

Jag är ledsen över att det har tagit lång tid innan bloggen kom igång, men jag har haft lite problem på den tekniska fronten... hehe. Men nu kör vi igång!
Jag anlände på Nya Zeeland fredagen för ca två veckor sedan. På flygplanet var jag så nervös så att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. De andra resorna hade gått bra, men just Sydney - Auckland var superpirrig. Tro det eller ej - men allt gick bra! Min värdmamma kom och hämtade upp mig på flygplatsen, allt var avslappnat redan då vilket kändes riktigt skönt. Det första jag gjorde var såklart att gå till fel sida av bilen, så Kas sa "okej kör du idag då?" haha, här kör man på fel sida vägen! Det var en regnig dag och man såg inte så mycket av landet, men det gjorde inget. Mama Kas (min värdmamma) jobbar i Auckland varje dag, det tar ca 20 min att åka dit så vi brukar åka dit och shoppa ibland.
När jag väl kom fram till huset så hade dom gjort iordning allting jättefint! De hade bakat cupcakes and skrivit "välkommen till Nya Zeeland, hopefully google translated it properly", det var en bra start. De hade även köpt ett jättefint halsband med en typisk Nya Zeeland sten, det kommer jag kunna ha med mig länge.
I början var jag väldigt trött, det tog mig nästan en vecka att helt komma in i tidsrutinerna. Även om jag försökte hålla mig vaken på kvällarna så var det svårt att inte vakna vid 5 på morgnarna. Det är ju trots allt 12 timmars tidsskillnad, men nu går det prima ballerina.
Det första intrycket jag fick av Nya Zeeland som var annorlunda, var en liten liten simpel sak. I mataffärerna packar kassörskan ner alla varor i påsar samtidigt som hon slår in dom i apparaten. Även fast vi handlade HUR MYCKET MAT SOM HELST, så behövde vi inte packa det själva. En mycket smart idé.
Tiden går fort och det blev plötsligt tisdag, första dagen i skolan! Skolan ligger på ett stort område, så det är svårt att hitta alla byggnader och vart lektionerna är varje dag, men det går framåt. Första dagen inleddes med barbecue, så som även julafton och nyår firas. Det var mysigt, och alla var så trevliga mot mig.
Skolan går bra, jag har ämnena: matte, art, photo, turism och musik. Det passar mig jättebra. Ett bra sätt att använda min engelska på, för det är både muntligt och skriftligt. Skolan är väldigt annorlunda svenska skolan, man går från 9 till 3 på dagarna, och man äter inte lunch för ens kl 14. I början var det en chock för mig, eller första chocken kom när de berättade att de inte åt frukost. Frukost som är det bästa målet på dagen enligt mig. Men, men, nu har jag kommit in i det och det går bra. Till frukost tar jag en UP&GO, det är ungefär som en festis skulle man kunna säga. Till lunch får jag ungefär tre frukter, en muffins och någon slags chipspåse. Det ska det bli ändring på. Men än så länge så går det bra, brukar ta med en yoghurt ibland också. Men det är en total omställning mot Sverige där man äter hela tiden, iaf i familjen Sköld :)
Jag hänger mycket med min värdsyster Bryana och hennes vänner. Det är kul, dom är snälla och bjuder med mig på mycket. Jag antar att även om jag inte skulle bo hos henne så skulle jag umgås med dom ändå. Skolan är liten, och alla hänger med alla. Jag bor i en liten by med kanske ca 5000 personer, men det är inget jag har reflekterat över än. Jag gillar stället, Tuakau har allt man behöver, och om man vill ha något mer hippt så åker man bara 5 minuter med bilden till staden Puke. På helgerna åker vi ofta och badar eller dylikt. Det är väldigt varmt. Denna helgen åkte vi vattenskoter vilket var superkul! Kan se min pappabus på en sådan, du skulle älska det.
I familjen har vi några regler:
tisdagar - obligatorisk shopping
söndagar - obligatorisk filmkväll
Det är mysigt tycker jag, hela byn har även en regel över att man inte gör någonting innan kl 10 på söndag morgon, så söndag morgon ska helt enkelt vara knäpptyst för den som vill sova.
Idag fyller mama Kas år. Vi har ordnat en överrasknings fest hos storasyster, det ska bli kul! Jag gav henne min present från Sverige och hon blev jätteglad. Det ska bli en rolig dag, snart ska jag till skolan och sen ska vi baka kaka!
Hoppas alla mår bra, vi hörs snart igen!
Puss&puss Matilda

RSS 2.0